Feminism at its finest, or at its funniest

by sometcriticalhoughts

Днес случайно попаднах на един от тези феминистки „експерименти“, където внушението, което експеримента цели, очевидно е по-важно от истината. И така реших да напиша няколко реда по въпроса. Експериментът беше лесно построен: феминистки молеха различни мъже да нарисуват вагина и след това обсъждаха резултатите. До тук добре, но в експеримента и в изводите извадени от него ми направиха впечатление няколко неточности.

Първо, всички участници рисуваха вулва, а не вагина, и при това те не бяха критикувани от създателката на експеримента, че рисуват грешното нещо, а бяха критикувани, че го рисуват неточно. Влагалището или от латински вагината представлява куха мускулеста тръба, която свързва матката с външните полови органи. А вулвата е съвкупността от външните първични женски полови органи – това което участниците рисуваха. Не знам дали е поради моите скромни умения в рисуването, но как се рисува куха мускулеста тръба? Скъпи феминистки, вагина ли е това, което искате участниците в експеримента да нарисуват, или вулва, защото вие самите май не познавате достатъчно добре разликата между тези две думи?

След този кратък урок по анатомия да се върна към експеримента. Освен неточната задача на експеримента, където до последно не стана ясно дали трябва да се нарисуват женските репродуктивни органи ката цяло, вулвата или вагината, на мен ми направиха впечатление още няколко неточности. Създателката на експеримента Елизабет Планк според написаното под статията е магистър по икономика, и би трябвало от следването си да знае, че едно твърдение има стойност едва когато бъде доказано. От тази гледна точка участниците в експеримента бяха прекалено малко, че да можеш да изведеш от това какъвто и да било извод за мъжете като цяло. Освен това в статията описваща експеримента авторката прави съмнителни взаимовръзки между дискриминацията на жените (в този случай чрез неизгодни за жените закони) и скромните познания на мъжете за женските полови органи. Що за взаимовръзка е това? Пък и наистина да има връзка между тези две неща, това си остава просто хипотеза, докато не бъде доказано по някакъв по-убедителен начин от 3-минутно клипче и няколко рисунки. Пък и за какви познания на женските полови органи говорим, ако самата създателка на експеримента не знае разликата между вулва и вагина?

Ето и статията, в която се описва експериментът :

http://mic.com/articles/106974/we-asked-men-to-draw-vaginas-to-prove-an-important-point

Това е всичко по въпроса, приятно четене и мислете критично!

Advertisements