Нарисува ли вече Мохамед?

by sometcriticalhoughts

Честит ден за рисуване на Мохамед [1] . Както сигурно сте забелязали в последните десет години [2], всяка рисунка на Мохамед така засяга нежните чувства на някои от неговите последователи, че започва едно горене на флагове, посолства, църкви, заплахи за убийства и немалко опити за такива [3] (за съжаление някои успешни [4] ). Но най-притеснителното не са самите убийствата, а станалото все по-модерното твърдение, че за тези убийства са виновни карикатуристите. Карикатуристите, които с помощта на молива и хумора си осмиват и критикуват това, което заслужава да бъде критикувано и осмивано, ли са виновни за убийствата? Или виновните са тези, които с помощта на оръжия и интелигентността си, която се равнява с интелигентността на хлебарка [5] и, които в името на фанатичната си идеология са готови да избият редакторите и карикатуристите на неедин вестник, ако им се отдаде възможност? На този въпрос се надявам да успеете да си отговорите сами, защото не съм чувал за нито един случай, в който някой да е умрял при вида на карикатура, но пък историята е пълна с примери за жертвите на опасни идеологии.

И защо трябва да е възможно да се рисуват карикатури на Мохамед? Защото е възможно да се рисуват карикатури на всичко останало. Ако се определи дори само една единствена тема, която не може да се критикува, то това може да доведе до втора, трета, четвърта и така нататък. Пък и за какво ни е свободата на словото ако не можем да критикуваме определена тема само защото някой може да се обиди от това. Та нали ако критиката ти е оправдана и добре аргументирана, то на критикувания му остава само да се чувства засегнат (или да ти затвори устата, както виждаме понякога и с куршум). Пък и не са ли тези, които са най-чувствителни към всяка критика, точно онези, които най-много я заслужават. Ако продължаваме в същия дух ще повторим тази част от историята, когато хора са изчезвали или са били убивани за неправилна карикатура [6] или за неподходящ виц. О, чакайте, това май вече се случва…

За да не загубим свободата на словото, а с нея и всичките останали свободи, трябва всеки от нас да нарисува карикатура на Мохамед, за да покажем, че ценим свободите, които имаме и че те са по-ценни за нас от идеологията на един средновековен педофил. За това, ще попитам още веднъж- Нарисува ли вече Мохамед?

П.С. Ето и моята рисунка:

shithappens

  1. Everybody Draw Mohammed Day
  2. Десет, защото са минали толкова години от издаването на дванадесетте карикатури на Мохамед в датския вестник „ Jyllands-Posten “ на 30 септември 2005.
  3. Международната реакция към карикатурите на Мохамед в датския вестник.
  4. Например престрелката в редакцията на вестника „Charlie Hebdo“.
  5. Извинявам се на хлебарките, ако съм ги обидил, все пак те от всички споменати в текста горе най-малко заслужават обидата ми.
  6. Например Райко Алексиев, но и още много други…
Advertisements