Нацизъм и Ислям

by sometcriticalhoughts

От октомври миналата година в Германия се е появило едно протестно движение „PEGIDA“[1]. Поради сравнително неясните си цели[2] (въпреки предполагам добрата мотивация на организаторите) към протестите на това движение се чувстват привлечени и други хора с неясни цели, бръснати глави и нисък интелект. По тази причина в момента на тези шествия се гледа като на някакъв вид наци-маршове и германците са изпаднали в ужас, че националсоциализмът се завръща. Още по-лошо обаче е, че вече всяка критика към идеологията на Исляма се приравнява с националсоциализъм (а Ислямът определено заслужава критика, но за това съм писал в другите ми постове). За да успокоя германците ще кажа, че нацистка Германия няма да се завърне. И защо? Просто защото за нацизма и Втората световна война е казано толкова много в уроци, в училище, във филми, в стихотворения и така нататък, че вероятността нещо такова да се повтори е почти нулева, поне не под същото име. Но за да не се появи вълкът отново със старите си нрави само че с нова кожа, трябва да се разбере същността на случилото се през Втората световна война. Трябва да се разберат добре причините предизвикали появата на нацистка Германия такава, каквато я познаваме от учебниците, защото тя не се е появила изненадващо от нищото…

И какво може да доведе до това една цяла страна да извърши толкова много жестокости и при това много малко от жителите и да се противопоставят на случващото се. Факторите за мен са няколко. Първо трябва да има опасна идеология, защото никой човек (освен някой с психично заболяване) не би извършил толкова ужасни неща освен ако не вярва в идеология, която морално да оправдава и предизвиква действията му. След появата на идеологията (в случая националсоциализмът) тя трябва да си събере последователи, иначе не би имала каквато и да било сила. Последователи по това време са се намерили лесно, защото Германия е била разорена и хората отчаяни. След това последователите на идеологията трябва да започнат да потискат и застрашават тези, които не я следват. И тук идва последното парче от пъзела- останалите хора, които не вярват в тази идеология, но или се страхуват от нея, или не знаят достатъчно за нея и пренебрегват опасността, и voilà, ето ти нацистка Германия в пълната ѝ прелест. И сега една задачка за напреднали. За коя идеология се говори постоянно напоследък? Коя идеология има много фанатични последователи, застрашаващи с действията си противниците ѝ (предполагам, че вече сте чули за немалкото атентати и опити за такива в нашите европейски столици от началото на годината до сега)? Освен това мнозинството от хората или ги е страх от тази идеология (например- „Не трябва да се рисуват карикатури на Мохамед, твърде опасно е!“), или изобщо не мислят по въпроса. Сигурно вече се досещате за какво пиша – да, точно за Исляма.

Тук ще ви задам въпроса – на къде вървим и дали критикуването на Исляма е нацизъм или самият Ислям е новият нацизъм?

П.С. Приятно мислене по този въпрос, надявам се да успеете да го измислите!

 

1. Преведено от немски- Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада

2. В интернет намерих само тази фейсбук страница в търсенето на място, където организаторите на протестите са написали целите си. Целите са написани само на немски и не са много конкретни и ясни.

Advertisements