Секуларизъм и Европейския съюз

by sometcriticalhoughts

Днес попаднах на интересно изказване на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност– Федерика Могерини. Става въпрос за речта ѝ в Брюксел от 25.06.2015[1], на която тя изказва поредица от небивалици, които дотолкова ме впечатлиха, че бях принуден да напиша нещо по въпроса. Да разгледаме някои от тях.

Забавлението започва рано още с първото и твърдение, а именно, че няма такова нещо като сблъсък между Исляма и „западния свят“. В прогресивната реалност на повечето членове на Европейския парламент, където почитаната религия е несъществуващият умерен Ислям, сигурно няма такъв конфликт. Но в света и главите на тези, които са готови да загубят живота си в името на средновековния култ на име Ислям определено такъв сблъсък съществува. Но за да не изпадаме в традиционните клишета по темата, ще поясня- конфликтът не съществува само в главите на няколко религиозни фанатици, а се корени в същността на Исляма, а именно Корана. Там ясно и еднозначно е казано, че вярващите трябва да воюват с неверниците, докато и последният неверник не бъде убит или не се обърне към Исляма[2]. Но да се върнем към речта на Федерика Могерини, защото има още много недомислици за разглеждане. Второто твърдение изказано в речта е, че Ислямът има място в Европа и е част от европейската култура, история, храна и така нататък. Определено „религията на мира“ е имала голямо влияние върху историческите събития в някои части на Европа като Балканския полуостров например, но както знаем, това влияние не е било най-благоприятното. В едно поне Федерика Могерини обаче е права, наистина ислямската култура ни е оставила няколко вкусни ястия. Цената, която сме платили за тях обаче, е била твърде висока. В речта се изказват още поредица от стандартни, неаргументирани твърдения, като например, че Ислямска държава не е ислямска, но на тях няма да се спирам подробно тук, защото повечето съм разглеждал в други текстове[3]. Време е вече да стигнем до „каймака“ на нейното изказване, частта, която ме накара да мисля, че тази дама е пропуснала голяма част от часовете по история в училище. Ще цитирам дословно, за да можете да се насладите на „брилятната “ ѝ мисъл: „Аз не се страхувам да кажа, че политическият Ислям трябва да бъде част от картината. Религията играе роля в политиката – не винаги за добро, не винаги за лошо. Религията може да е част от процеса. Това, което прави разликата е дали процесът е демократичен или не.“ Поздравления госпожо Могерини с това изказване успяхте да върнете европейската култура с 600 години назад. Впечатляващо за човек обвиняващ противниците на Исляма в незнание какво е Европа и каква е европейската идентичност, докато в собствената си глава очевидно бъркате европейската култура с арабската…

Но понеже съм услужлив ще дам възможност на госпожа Могерини да освежи знанията си по история, така че да не се излага отново публично с такива изказвания. Все пак като представител на Европейския съюз, предполагам, че е хубаво човек да има поне някакви познания за европейската история и култура. Затова ще напиша няколко реда за някои значитени събития от последните 600 години в Европа, така че да стане ясно, колко точно назад Федерика Могерини иска да ни върне с невежеството си. Ще започна от Средновековието, периодът след Античността и преди Новото време. Една от основните характеристики на този период е огромната власт на християнската религия върху обществения и политически живот, което е донесло на Европа голяма доза потисничество и застоялост в области като науката, литературата и т.н. Средновековието също е известно с феномени като Светата инквизиция и кръстоносните походи. Феномени, появяването на които е било възможно само поради липсата на разделение между властта и религията. Тук идва и интересният въпрос- как така след като всичките прогресивни, леви, или там както се самоопределят, политици са ужасени от жестокостите на християнската църква от средновековието, а в същото време искат отново да създадат предпоставките за такива жестокости? Интересно, нали? Отвращаваш се от последствията от християнската власт през Средновековието, но защитаваш мястото в политиката на Исляма, една още по-кървава и жестока религия!? Левите наистина обичат противоречията. Но да се върнем към европейската история. След този тъмен период идва Новото време, с което се определя времето от Средновековието до наши дни. Европейската култура през този период минава през множество процеси и промени благодарение на труда на писатели, учени, философи, историци и други. Надявам се, госпожо Могерини да сте се сблъсквали с трудовете на някои от тези хора, но от изказванията Ви, наистина се съмнявам. Като един от най-важните резултати на този интелектуален труд е именно принципът на секуларизмът, който вие в изказването си с лека ръка отхвърлихте. На този принцип се основава разделението между политическата власт от религията и каквато и да е форма на религиозни вярвания, което е важна част от съвременната европейска култура и една от основните причини за свободите в съвременния свят[4].

И така, госпожо Могерини, надявам се този кратък урок по история да Ви е помогнал да запълните част от липсващите Ви знания за миналото на Европа. Още повече се надявам наистина да се захванете със сигурността на Европа вместо да правите още такива сладникави изказвания с издишащи или липсващи аргументи, в които отричате основни принципи на европейската култура.

  1. Ето я и речта на Федерика Могерини и още един коментар по темата.
  2. Ето какво е отношението към неверниците в Исляма.
  3. Отговор на въпроса- дали Ислямска държава е ислямска.
  4. Важността на секуларизмът.
Advertisements