Модерният феминизъм и неговите глупости

by sometcriticalhoughts

Вчера във “фейсбук” пътищата ми се пресякоха с една феминистка картинка и една феминистка група, която беше качила дадената картинка и понеже и групата, и картинката бяха изключително глупави, не ми остава друг избор, освен да напиша няколко реда по въпроса. Но ето за какво говоря:   

13051655_1074682875910572_4508666467493630466_n

След тази картинка ако сте жена и още мислите, че нямате нужда от феминизма, то май би трябвало да се засрамите. Но почакайте, не бързайте прекалено много с това, по-добре първо да разгледаме модерния феминизъм и да видим, дали изобщо някой има нужда от него, защото както и заглавието на текста ми насочва, той се занимава с глупости. Толкова големи глупости, че всеки здравомислещ човек, ще се съгласи, че никой няма нужда от тази малка, но много шумна секта наречена “модерен феминизъм”[1].

Преди да се спрем на това, с което се занимава модерният феминизъм, нека първо разгледаме картинката, която споделих по-горе. Понеже някои от читателите ми е възможно да не знаят английски ще започна отначалото и. В нея се обобщава какво според феминистките наистина казва една жена, когато твърди, че няма нужда от феминизъм. И първата точка казва, че за такива жени животът е супер и не ги интересува през какво преминават другите жени. Е, ако с това се има предвид, че една успяла, красива и интелигентна жена трябва да страда, защото някоя феминиска с наднормено тегло е прекалено мързелива да отслабне или че жената, която е доволна от живота си, трябва да стане феминистка, защото определена група жени страда от това, че трябва да носи превръзки или тампони през месечния си цикъл, или от това, че не може да ходи по бельо на университет,или че не може да ползва мъжката тоалетна, или някое друго подобно тежко страдание на модерните жени, то тогава е напълно разбираемо, че успялата и щастлива жена не иска да се присъедини към този странен клуб, пълен с още по-странни хора…  

Втора точка- феминистките не могат да понасят шеги, което пък от своя страна увековечавало вредни стереотипи. Е, да наистина съществува стереотипа, че жените нямат чувство за хумор, но едва ли някой разумно мислещ човек смята това за истина. Аз самият познавам доста жени с чувство за хумор по-добро от моето, но засега не съм срещал много феминистки с чувство за хумор. Готов съм да бъда оборен в това ми твърдение, но спрямо скромните ми наблюдения феминистката идеология прави хората, които я следват дотолкова алергични към хумор, че чак започват да напомнят на вярващи мюсюлмани. Е, за щастие още не сме видели феминистки да избиват цели редакции, заради шеги, които не могат да понесат, но сигурно някой ден ще стигнем и до там.

Да продължим с пътешествието ни в феминистката страна на чудесата. Следващата точка казва, че след като нямаш нужда от феминизъм, значи смяташ, че всички са обсебени от политическата коректност. И това си е напълно вярно, след като вече те съдят в Германия, заради шега с един диктатор и след като често се случва хора да загубят работата си, заради политическите си възгледи. Така че, да, май обществото ни е обсебено с политическата коректност.

Точка номер 4 казва, че жените, които не са феминистки са слепи за проблемите, пред които се изправят жените в днешно време. Да, сигурно са слепи за несъществуващите проблеми на модерния феминизъм, но едва ли и за истинските проблеми на модерните жени, един от които е и абсурдната и нереалистична роля, в която точно феминизмът поставя жените.

Със следващите точки вече става доста сектантско, не че до сега не беше. Първо ще ги обобщя, а след това и ще ги коментирам. Твърди се, че жените трябва да чувстват дълг към феминизма, защото имат правото да гласуват, че феминизмът е движение, което се бори за правата на всички, че жените, които не се определят като феминистки не се интересуват от правата на човека, че не могат да различат между истински феминистки и гадни хора, които се определят като такива, че феминизмът не мрази мъжете и че щом една жена не е феминист, значи не разбира феминизма.

Та, да почнем едно по едно. Първо защо трябва модерните жени да стават феминистки? Само защото сега имат правото да гласуват? Какво общо имат модерните феминистки и техният феминизъм с правото на гласуване, да не би да държат някакъв патент над него или без тях то ще изчезне и за това трябва всички жени да следват глупавата им идеология?  

По отношение на твърдението, че феминизмът се бори за правата на всички хора, независимо от културата и националността им, то съжалявам, но за сега не съм забеляал такава активност от страна не феминистките. Е, разбира се, ако с това нямате предвид, че се борите за религиозните права на мъжете в ислямския свят обезпокоявано да могат да бият жените си, да определят за кого да се женят дъщерите им, да убиват с камъни децата или съпругите си при прелюбодеяние или след изнасилване и така нататък. Да, ако за тези права на всички хора, във всички култури се борите, то това ви се получава. Разбира се, има и жени, които се борят срещу лудоститете случващи се в ислямския свят, жени като Аян Хирси Али, но някак си те не само, че не са популярни във феминистките кръгове, но даже и са напълно отхвърлени от тях. За точката с правата на човека само ще кажа, че феминистките са особено алергични към едно от тях, а именно свободата на словото.

А сега за истинските и фалшивите феминистки, и омразата към мъжете. Ако някой може да ми разясни по какви критерии да различавам тези истински феминистки, които не мразят мъжете от фалшивите и къде да ги търся? Ако трябва да съм честен тази порода феминистки изглежда като изчезващ вид, защото за сега не съм срещал много от тях, но това сигурно е резултат на вроденото ми мъжко невежество и твърде привилегирования ми начин на живот.  

И последната точка е, че жените, които нямат нужда от феминизъм, не знаят какво е феминизъм. Ако трябва да съм честен и аз не знам. Защото каузите, с които се занимава модерният феминизъм са толкова абсурдни и толкова далече от дефиницията на феминизъм в тълковния речник, че наистина не го разбирам. Не разбирам защо трябва да се гордеем с това, че сме дебели, въпреки че е грозно и нездравословно. Не разбирам защо трябва да вярваме в това, че има повече от два пола, въпреки че биологията е напълно единодушна в това, че има само два. Не разбирам за какво са ни безопасни места в университетите, където да се крием от неудобни за нас истини и идеи, защото не са ли точно университетите местата, където да се конфронтираме с нови идеи и да разширим кръгозора си. Не разбирам защо трябва да считам за нормално жени да ходят омазани в менструалната си кръв, защото смятат, че превръзките и тампоните са средство за потискане от злия патриархат. Не разбирам защо трябва да вярвам на очевидно грешните статистики на базата, на които модерните феминистки изграждат цялата си идеология. Не разбирам какъв е проблемът в компютърните игри, в които има насилие и предизвикателно облечени жени, след като самите феминистки искат да могат да ходят навсякъде полуголи [2]. Не разбирам защо трябва да ограничавам свободата на словото си, за да не нараня нежните ви чувства и за да не разруша пясъчните кули и да не спукам сапунените балони, на които се базира цялата ви идеология…

Та, така скъпи модерни феминистки ще се радвам ако можете да ми обясните истинския смисъл на обърканата ви идеология, защото за мен всичко, което правите, изглежда напълно безумно. Е, за това сигурно ще трябва да почакам, защото най-вероятно и самите вие не я разбирате!

 

  1. На английски “third-wave feminism”, което значи третата вълна на феминизма. За съжаление даже уикипедия не знае каква точно е каузата на тази вълна на феминизма.
  2. Както добре се обобщава в това видео, игрите, с които феминистките имат проблеми, са игри предвидени за възрастни и явно те просто не са пораснали достатъчно, за да играят такива игри без това да ги травмира.

 

Реклами