Мнозинството и малцинството в исляма

by sometcriticalhoughts

След като вчера 50 души бяха убити и още толкова ранени в гей бар в Орландо, щата Флорида съм принуден отново да напиша нещо по въпроса. Понеже извършителят, да не повярва човек, се оказа мюсюлманин, отново се разпали позаспалият в последните няколко месеца дебат за това всъщност, колко миролюбива е религията на мира. Е, както винаги тази дискусия е непременно съпътствана от голяма доза отричане на реалността. Но за това вече съм писал, така че днес ще разгледам една друга страна на въпроса. Мнозинството от мюсюлманите миролюбиви ли са и дори да са, това има ли някакво значение?

Понеже нямам много време за писане направо ще отговоря на втория въпрос- не, няма никакво значение! И по-нататък в текста ще обясня защо. Но да сме последователни и да започнем с пъвия въпрос. Имам сериозни съмнения дали мнозинството от вярващите в Исляма са миролюбиви поради няколко причини. Първо познавам идеологията на Исляма и тя е всичко друго, но не и миролюбива и ако някой мюсюлманин е миролюбив, спрямо собствената му религия той може да бъде считан за вероотстъпник. Освен това сериозни изследвания показват, че мнозинството от мюсюлманите подкрепят законите на Шариата, а ако знаете какви са тези закони, ще знаете и че тези хора не са миролюбиви. Освен това религиозният фундаментализъм е много по-често срещано явление при следващите исляма, отколкото при христианите. А също и поради разликите в двете религии бих казал, че единият фундаментализъм е по-опасен от другия, но ще оставя на вас да прецените кой! Та така, струва ми се доста вероятно в световен мащаб мнозинството мюсюлмани да се окажат не толкова миролюбиви, колкото ни се иска. Но за да бъда и аз един път политически коректен, ще счета, че повечето последователи на религията на мира наистина обичат мира.

И какво от това? Какво значение има това, когато тези, които имат власт в ислямския свят не са миролюбиви. Какво значение има, когато много от ислямските свещеници не са миролюбиви?[1] Какво значение има, когато самата идеология на Исляма в същността си не е миролюбива? Какво значение има, когато самият Мохамед не е бил особено миролюбив? Освен това да бъдем честни, за един терористичен акт не ти трябва мнозинство, нужни са само няколко души, във вчерашния случай само един! Но тези няколко души получават властта си, от мълчанието и бездействието на мнозинството.

Както в нацистка германия мнозинството германци не са били убедени нацисти, така най-вероятно и много мюсюлмани не са религиозни фанатици. Но докато това мнозинство не заема позиция и мълчи, то пасивно подкрепя агресивното малцинство. И така нещата си продължават докато това малцинство не добие достатъчно власт и пасивните и незаитересованите не преминат от миролюбивата си ленивост към опасното страхопочитание. Защото докато нещо не те засяга е удобно да не заемаш позиция, а когато започне да те засяга, обикновено е вече прекалено опасно да го коментираш.

Така че миролюбиви мюсюлмани ако искате ислямът да е религия на мира, направете нещо! И под нещо нямам предвид да повторите за хиляден път, че ислямът е миролюбив и че ислямският тероризъм не е ислямски. Съжалявам, да ви го кажа, но това просто не е така и вие като последователи на тази религия би трябвало да го знаете и по-добре от мен! Нещото, за което говоря е реформа на исляма, и такава реформа няма никога да се случи, докато всички задружно отричаме, че той има нужда от такава. Така че прочетете си свещените книги, помислете над тях и ако трябва ги критикувайте, защото докато голям процент от тяхното съдържание насажда омраза към неверниците, вероотстъпниците, хомосекексуалистите, евреите и така нататък, тази религия няма да бъде миролюбива[2].

  1. За примери натиснете тук, тук, тук, тук, тук или тук. Наистина миролюбиво!
  2. Статията Статистически ислям написана от “Центъра за изследване на политическия ислям” и няколко статистики от нея за неверниците, евреите и джихада. И още една статия за исляма и хомосексуализма.

 

Advertisements