Тръмп новият Хитлер ли е?

by sometcriticalhoughts

От вчера Facebook, Youtube и като цяло целият интернет е залят с трагикомични писания, изказвания, статии и какво ли още не по случай победата на Доналд Тръмп на изборите в Америка. Хората се тресат от ужас, плачат, страхуват се, човек ще си помисли, че е дошъл краят на света. Но освен всичките ад хоминем аргументи за това как Тръмп буквално е новата версия на Хитлер, почти не се говори нито за политическите му цели, нито за тези на загубилия му опонент. Така че е време да разгледаме накратко какви бяха целите на двамата кандидат-президенти и също да си отговорим на въпроса – Тръмп наистина ли е новият Хитлер?

Първо е добре да погледнем с какво се характеризира идеологията на националсоциализмът, за да можем да я сравним с плановете на бъдещия президент. Характерните черти на нацизмът са расизъм и особено антисемитизъм, “расова хигиена” (целенасочена селекция на това кой ще живее и кой не), тоталитаризъм (липса на демокрация; премахване на партиите, опозицията, профсъюзите и свободната преса), тайни служби с неограничени правомощия, концентрация на властта в едно лице и така нататък.

От всичките цели на Тръмп, сред които са намаляване на данъците, инвестиции в инфраструктура, реформи в учебната система и здравеопазването и така нататък, единствената точка, по която се доближава до националсоциализмът, е борбата с нелегалната имиграция. Е, само че нелегалните имигранти първо са нелегални (за разлика от евреите през Втората световна война, които са били немски граждани), второ не са от определена раса (за да се говори за расизъм) и трето планът не е да бъдат изпращани и избивани в трудови лагери, а да бъдат екстрадирани в държавите, от които незаконно са дошли в Америка. Така че всички може да се успокоят, Холокостът няма да се повтори заради Тръмп. Да не говорим, че екстрадацията на хиляди души, а също и идеята му със стената, са малко вероятно да се осъществят, но бъдещето ще покаже. Освен това дори и да не сте съгласни с някои от целите на бъдещия президент (както аз самия не съм съгласен), това не е причина да обявявате всички, които са го подкрепили за расисти, сексисти, хомофоби, фанатици, нацисти и какво ли още не. Просто е несериозно, неаргументирано и звучи смешно.

За да не става текстът прекалено дълъг, ще спомена накратко някои от целите на Хилари. Сред тях са увеличение на данъците за богатите, подпомагане на хората с увреждания, борба за правата на гейове и лесбийки, грижа за наркозависимите, безплатно образование, инфраструктура, контрол над оръжията, достъпно здравеопазване, борба със сексуалните престъпления в университетите и така нататък. Общо взето добре звучащи неща, много от които обаче са икономически неизпълними, но привлекателни ако не се замисляш много.

Сред целите на Хилари има много потенциал за критика, което я прави не толкова очевиден избор, за какъвто я представят, и не е учудващо, че някои хора са предпочели опонента и. Ако все пак при избора на президент се интересувате повече от клюки и скандали, отколкото от политика и икономика, мисля, че и в това отношение е разбираемо защо Тръмп е предпочитаният кандидат за голяма част от американците.

Наистина ме озадачава убедеността, с която се пропагандира срещу гласувалите за Тръмп като идиоти, простаци, селяни и така нататък. Разбирам противникът му да беше най-перфектният кандидат-президент на всички времена и човек да се чуди на резултата, но в случая нещата не бяха толкова еднозначни. И освен ако не гласувате на базата на евтина пропаганда, гръмки изказвания, необосновани сравнения с Хитлер или пък просто харесвате Хилари, защото е жена, то правилният избор не беше толкова ясен.

Ако сте в Европа и сте толкова разстроени от бъдещия президент, просто не ходете в Америка, а пък ако сте от тези американци, които заплашваха, че ще емигрират ако Тръмп спечели – еми, давайте, никой не ви спира! Все още живеем в свободен свят и можем да се движим свободно, а също и демократично да избираме президента си. И ако този президент не ви харесва, за всекиго има подходящо място. За социал-демократите – Западна Европа, за крайно левите – чудни места като Венецуела и Северна Корея, за много православните – Русия, за крайните ислямисти – Саудитска Арабия и за предприемчивите – САЩ. Е, разбира се ако се намирате в страна, в която повечето хора мислят като вас, ще е по-трудно да сте професионални жертви, така че най-добре си останете, където сте и проронете по някоя сълза, а след това се приберете в “safe space”-а си.

Реклами